Forlaget Happy Learning AS
Granveien 15c
1178 Oslo
22 29 68 32

Greske guder og gudinner

Her er et slektstre som bare viser de viktigste greske gudene og gudinnene: 


Gaia var jorden og Uranus himmelen. De fikk mange barn, men Uranus som var redd for å miste makten til barna, ba Gaia om å gjemme dem dypt nede i sitt (jordens) indre. Men den yngste sønnen Kronos ble sluppet fri, og hevnet seg på faren. Kronos skar bort kjønnsorganene til faren og kastet de i vannet. Da ble Afrodite født, hun steg opp fra vannet og ble skjønnheten og kjærlighetens gudinne. 

Kronos giftet seg med sin søster Rhea. Akkurat som sin far var Kronos redd for at barna skulle frarøve han makten, og svelget dem så fort de ble født. Mor-gudinnen Rhea elsket naturligvis sine barn og var fryktelig ulykkelig. Da hun skulle føde Zeus gjemte hun seg i Diktihulen på Kreta. Her ble han passet på av nymfer, mens Rhea gikk til Kronos med en stein pakket inn som en baby. Kronos trodde det var sønnen og svelget steinen med det samme.

Zeus vokste seg raskt stor og sterk. En dag gikk han til faren og tvang han til å kaste opp de fem søsknene sine. Han hjalp også sine enøyde slektninger – kyklopene – slik at de ikke lenger trengte å slave for Kronos og de andre titanerne (titanerne var kjemper som levde før gudene ble født). Kyklopene takket for hjelpen ved å gi Tordenkilen til Zeus, og med den fikk Zeus makt over lyn og torden. Alle søsknene og kyklopene kjempet sammen mot titanerne. Det ble en forferdelig kamp, aldri – verken før eller senere – har det vært slik en kamp mellom himmel og jord. Zeus gikk foran med tordenkilen i hånden, så lynene blinket, tordnet braket, jorden skalv og skogene stod i brann. Titanene ble blindet av flammene og skremt av det fryktelige bråket. Til sist tapte de kampen, og Zeus og hans søsken kunne flytte til fjellet Olympen.

Zeus og hans to brødre Poseidon og Hades delte verden mellom seg. Poseidon fikk havet, Hades ble underverdenens gud og styrte dødsriket, mens Zeus selv hersket over himmelen og var den mektigste av alle gudene. Hans mål var å holde orden i verden. Zeus gjorde sin søster Hera til ekteskapets gudinne, og giftet seg med henne. Zeus hadde også to andre søstre: Demeter som var fruktbarheten og jordbrukets gudinne og ildgudinnen Hestia. Hestia passet på ildstedet og ble også familiens og hjemmets gudinne.

Selv om Zeus var gift med Hera, fikk han barn med flere andre. En av dem var den vakre prinsessen Europa, som han svømte med til Kreta. Zeus og Europa fikk tre sønner – Minos, Rhadamanthys og Sarpedon. Minos var den eldste, og han ble konge i det fantastiske Knossospalasset.

Zevs fikk også mange barn med sine kone. De to mest kjente er sønnene Ares og Hefaistos. Ares var stor og sterk som en kjempe, og likte å slåss. Han var krigsguden og gikk med gullhjelm og skinnende blank rustning. Ares er faren til Afrodites sønn Eros. Men det var hans bror Hefaistos som var gift med henne. Eros var kjærlighetens gud, han lagde seg en bue og piler. Pilspissen var enten av gull eller bly. Ble man truffet av en gullpil ble kjærligheten lykkelig, mens et treff fra en blypil endte i ulykkelig kjærlighet. 

De greske gudene var som regel utrolig vakre, men ikke Hefaistos. Han var visst både stygg og halt. Men han var den flinkeste håndverkeren og lagde mange vakre kunstverk og nyttige ting til de andre gudene, slik som treforken til Poseidon. Han var smedkunstens gud – og guden for ild og vulkaner. Han likte seg best når han kunne jobbe i verkstedet sitt. Da stod ofte Athene ved hans side.

Athene var favorittdatteren til Zeus. Hun ble født ut av hodet hans, og arvet sin fars visdom. I tillegg til sin klokhet og intelligens var hun oppfinnsom og hadde mye styrke og mot. Hun støttet mange helter (bl.a. Herakles og Theseus) og hjalp dem til å utføre umulige oppgaver. Hun var visdommens, krigens og håndverkets gudinne. Hennes intelligent gjorde henne også til byen Athens beskytterinne:
Athene og havguden Poseidon kjempet om hvem som skulle bli beskytter for Athen, fikk begge i oppgave å gi hver sin gave til byen. Athene gav atherne et oliventre, mens de fikk en vannkilde og en hest av Poseidon. Oliventreet var et tegn på både fred og velstand, så Athene vant – og foruten å bli byens store beskytter, fikk byen også sitt navn etter henne.

Athene var Zeus favorittdatter og Apollon var favorittsønnen. Han ble født i en palme og siden dengang har palmen vært Apollons hellige tre. Ingen kunne spille lyre like vakkert som Apollon, og han var musikkens store lærer og beskytter. Apollon hadde også flere gode evner, han kunne spå – og beskyttet det kjente orakelet i Delfi og som kunstens gud fikk han hjelp og inspirasjon fra de ni musene. Han var dessuten lysets gud. Det er derfor noen tror han var solguden, men det var han ikke. Det var Helios som var solguden. Apollon hadde en tvillingsøster. Hun het Artemis og var jaktgudinnen, samtidig beskyttet hun ville dyr og hjalp til ved fødsler.

Hermes var også Zeus sønn. Han var halvgud og herre over søvnen. Det var han som sendte drømmer til menneskene, og fulgte mennene på veien til dødsriket. Han var en skikkelig rampegutt som liten, og fant stadig på nye rampestreker, som å tjulåne ting fra gudene. Han tok verktøyene til Hefaistos og gullhjelmen til Ares, ja til og med tordenkilen til Zeus.

En annen av  Zeus kjente sønner var Dionysos. Han levde blant menneskene på jorden og giftet seg med Ariadne – datteren til kong Minos på Kreta. Dionysos er mest kjent som vinguden, og trives spesielt godt i festlig lag med menneskene.

Dette var bare en kort oppsummering av de viktigste og mest kjente greske gudene. I boken
Bli med oss til Kreta finnes det flere fortellinger. Særlig om Zeus, hans oppvekst og prinsesse Europa som han forelsket seg i.


 

Friend Link:Yeezy 350 Boost V2,Adidas Yeezy 750 Boost,Adidas Zestra Chaussures,Nike Air Force 1 07,Air Force 1 Flyknit Chaussures,Air Force 1 Mid 07 Chaussures
index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index,index